placeholder

Què és Joventuts Musicals?

Un moviment internacional

El moviment de les Joventuts Musicals ha estat qualificat per la UNESCO com “el moviment cultural juvenil més important del món”. Les Jeunesses Musicales van ser fundades a Brusel·les el 1940, en plena Segona Guerra Mundial, en un moment en què la desmoralitzada joventut de la Bèlgica ocupada necessitava un ideal al voltant del qual agrupar-se. Just desprès de la guerra, l’any 1945, es va fundar la Federació Internacional de Joventuts Musicals, fruit de la voluntat de les Joventuts Musicals de Luxemburg, Bèlgica i França d'intercanviar les seves experiències i la seva activitat en favor de la promoció de la música entre els joves. Avui, Joventuts Musicals Internacionals, amb seu a Brusel·les, s’ha estès pels cinc continents i compta amb més de quaranta seccions nacionals federades. Les Joventuts Musicals d’Espanya es van fundar el 1952, i el 1984 fou el torn de la Federació de Joventuts Musicals de Catalunya.

A Banyoles, des de 1999

A totes dues federacions, l'estatal i la nacional, pertany l'Associació Joventuts Musicals de Banyoles. Aquesta entitat va iniciar oficialment la seva activitat el 9 de maig de 1999 amb un concert del Trio Kandinsky al Teatre Municipal de Banyoles. El seu primer president fou en Jordi Garcia, que ben aviat seria rellevat per la Montse Babot, la qual ocuparia la presidència fins al 2003. Miquel Cuenca va ser president de l’associació, fent-la créixer durant més de 15 anys, fins al 2019, quan va ser rellevat per Rafael Juanola, actual president. Des de la seva fundació, Joventuts Musicals de Banyoles no ha deixat de créixer en nombre de socis (actualment en té més de 300) i en volum d’activitat, convertint-se en una element central de la vida cultural banyolina. L'actual junta directiva de Joventuts Musicals de Banyoles va ser escollida per a dirigir l’entitat durant els propers quatre anys en l'Assemblea General de Socis celebrada el setembre de 2020.

 
 
 

 
 
 
 
 
 

 

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més informació
ACCEPTAR