placeholder

Actualitat

La prestigiosa cantaora Mariola Membrives omplirà Banyoles de flamenc com a Artista resident de l’Ateneu – CMEM 2021

17/03/2021

El flamenc protagonitzarà la residència artística de l’Ateneu – CMEM 2021 de la mà de la cantaora andalusa Mariola Membrives, considerada una de les veus més prometedores de l’escena flamenca actual. Membrives és el rostre d’una nova generació d’artistes que està donant un impuls renovat i necessari al panorama musical espanyol. El flamenc, el jazz i les músiques d’arrel són les credencials d’aquesta cantant que farà estada a l’Ateneu – CMEM a través de tres recitals que s’estendran al llarg de l’any. El primer concert tindrà lloc aquest dissabte 20 de març (20.30 h, 12 €) i Membrives s’acompanyarà de la GIOrquestra per a oferir un viatge per la modernitat ibèrica a partir de Manuel de Falla i Federico García-Lorca.

El regidor de Cultura, Patrimoni cultural i Festes, Miquel Cuenca, i el president de Joventuts Musicals de Banyoles, Rafel Juanola, han presentat aquest dimecres el programa de la residència artística 2021 de l’Ateneu – CMEM, que enguany arriba a l’onzena edició. Cuenca ha destacat les onze edicions d’una residència artística que “projecta una ciutat que aposta per la cultura” a partir d’una eina que permet “establir un vincle diferent entre el públic i l’artista”. De la seva banda, Juanola ha explicat que Membrives presentarà al llarg de tres recitals “propostes molt àmplies que van més enllà del flamenc”.

Juanola ha presentat un programa format per tres concerts, el primer dels quals se celebrarà aquest dissabte amb la GIO, una orquestra simfònica del tot versàtil que ofereix música de qualitat, oberta a tots els estils, i que compta amb la col·laboració de prestigiosos solistes nacionals i internacionals.

El segon recital se celebrarà diumenge 13 de juny i en aquest cas Membrives s’acompanyarà del pianista gadità Chano Domínguez, referent universal del flamenc jazz. Un trobada apassionada que farà renéixer històries del tango, del bolero i del jazz, els diferents gèneres i estils que defineixen les carreres dels dos artistes. Junts aprofundiran amb complicitat en un univers musical únic que només és possible quan es fusionen les seves grans personalitats artístiques.

Membrives clourà la residència dissabte 6 de novembre en un concert en solitari on la cantant oferirà el final d’un work in progress que haurà començat uns dies abans amb la seva estada a Banyoles. Yerma, una de les obres de teatre de Federico García Lorca, es convertirà en cançons i coreografia, una obra amb diferents personatges convertida en un monòleg musicalitzat. Serà l’estrena absoluta d’un procés creatiu que tindrà lloc al mateix Ateneu – CMEM de Banyoles. Cuenca i Juanola han subratllat l’originalitat d’una proposta que entronca amb l’essència del projecte de residència artística i dóna carta blanca a l’Artista resident per establir vincles amb el públic i la ciutat.

UNA DE LES VEUS CABDALS DEL FLAMENC

Mariola Membrives (Còrdova, 1978) va debutar al 2014 amb la publicació del disc Llorona a duo amb el contrabaixista de jazz japonès Masa Kamaguchi. L’àlbum va obtenir una gran acollida de pública i crítica i va guanyar la convocatòria de l’Infusiona’t 2014. Al 2016 va recórrer els principals festivals de l’Estat amb la proposta Omega 20.16que recull la seva particular revisió per a quintet de jazz i guitarra flamenca del mític disc Omega d’Enrique Morente. Amb aquesta proposta va fer gira per diferents festivals i teatres de l’Estat com un dels projectes del cicle Jazz en Ruta de l’AIE.

L’estiu del 2017 va estrenar l’espectacle a duet amb el pianista Chano Domínguez com a concert inaugural de les Nits d’Agost al Teatre Grec de Barcelona, i el novembre es va estrenar com a solista de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya a L’Auditori interpretant El amor brujo sota la direcció de Josep Caballé.

Membrives combina les seves propostes musicals amb la participació a diferents muntatges teatrals d’abast nacional i internacional. És la cantaora del projecte de la Fura dels Baux FreeBach 2012 i la veu del muntatge teatre Federico García de Pep Tosar junt als músics Rycardo Moreno i David Domínguez i el bailaor José Maldonado. També ha col·laborat com a cantaora a la pel·lícula concert Blancanievesguanyadora d’un Goya, acompanyada de Chicuelo a la guitarra.

El maig de 2018 va presentar al Festival Ciutat Flamenco de Barcelona la proposta Sed libera nos a malo amb la Piccola Orchestra Gagarin formada pels músics Paolo Angeli, Sasha Agranov i Oriol Roca. I el novembre i desembre del mateix any va presentar als festivals internacionals de jazz de Madrid i Barcelona el seu espectacle en directe La enamorada amb els músics Vicent Pérez, Tom Warburton i Jordi Matas amb una gran acollida de públic i crítica.

Graduada amb el títol superior de cant flamenc, becada i formada en l’àmbit del jazz i la música contemporània tant a l’Esmuc com al Taller de Músics, Mariola Membrives també ha cultivat la faceta docent com a professora de flamenc al Conservatori de Música de Cartagena, al Conservatori Superior i a l’escola del Taller de Músics de Barcelona. Ha estat guardonada per la Junta d’Andalusia amb el premi “Córdoba a Escena” per la seva trajectòria artística i la revista “La Nueva Alboreá” ha publicat recentment el seu estudi sobre la tècnica vocal en el flamenc.

Les entrades per als concerts es poden comprar a través del web www.cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (al passeig de la Indústria, 25 // 972 57 00 50, de dilluns a dijous de 8:30 h a 18:45 h i divendres de 8:30 a 17:45 h). 

ACTIVITATS PARAL·LELES

Al costat dels tres concerts, l’Ateneu – CMEM ha programat dues activitats paral·leles concebudes per arribar al gran públic i als estudiants de l’Escola Municipal de Música de Banyoles (EMMB). La primera serà un club de lectura al voltant de l’obra Canciones de Federico García Lorca que es farà el 22 de juny a la Biblioteca i la segona serà una sessió de “La classe va a concert” que Membrives realitzarà amb els alumnes de l’EMMB en una data encara per concretar.  

LES RESIDÈNCIES ARTÍSTIQUES DE L’ATENEU – CMEM

Nascuda l’any 2011, la residència artística de l’Ateneu – CMEM és un projecte pioner a Catalunya que pretén oferir un acostament diferent entre els intèrprets i el públic, establint una relació continuada durant tot un any a través d’un complet programa de concerts i activitats. Als artistes se’ls dóna carta blanca per suggerir un mínim de tres concerts amb les formacions i repertoris que ells escullin i que permetin oferir un retrat de les seves diverses facetes artístiques.

En les quatre primeres edicions s’havia optat per formacions i artistes clàssics: Trio Mozart Deloitte, actualment Trio Lorca (2011), Miguel Colom (2012), Quartet Gerhard (2013) i Pau Codina (2014). L’any 2015 es va apostar per primer cop per sortir de l’àmbit de la música clàssica amb la figura de la cantaora de Huelva Rocío Márquez, una de les grans del flamenc del moment. L’any 2016 l’escollit va ser el baríton Josep-Ramon Olivé, mentre que el 2017 va ser el torn de la prestigiosa pianista veneçolana Gabriela Montero i el 2018 el menorquí Marco Mezquida, prestigiós pianista de jazz. El penúltim Artista Resident va ser un dels guitarristes amb més projecció internacional del moment, Rafael Aguirre, mentre que el del 2020, coincidint amb la desena edició de la residència, va ser el primer artista no viu, Ludwig van Beethoven, amb motiu del 250è aniversari de naixement.

 

Més notícies

Alba Careta presenta a l'Auditori de l'Ateneu el seu tercer disc, 'Teia'

Teia és un àlbum íntim, però fidel al seu jazz explosiu, enèrgic i orgànic que tant la caracteritza. El divendres 26 de maig (22 h,

22/05/2023

El pianista Moisés P. Sánchez ofereix diumenge el segon concert de la seva residència artística a l’Auditori de Banyoles

Dotze anys i mil experiències després, el pianista i compositor revisitarà el seu projecte Dedication El pianista i compositor Moisés P.

03/05/2023

La Gio Symphonia presenta ‘Ticket to ride’ a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles

La formació, acompanyada de la veu d’Elena Tarrats, afronta el repte de posar música i veu a creacions de Bach, The Beatles, Glass i

11/04/2023

Joventuts Musicals de Catalunya crea el Premi La Flama per a les noves formacions de música de cambra de Catalunya

Joventuts Musicals de Catalunya i l’Acadèmia de Quartets de Vic, impulsada pel violinista Gerard Claret i que compta amb el mestratge del Quartet

28/02/2023

Entitat del mes febrer: Joventuts Musicals de Banyoles

Com a una religió, els amants de la música cerquen sempre una difusió més enllà dels ja convençuts. El proselitisme ha estat la fórmula

01/02/2023

El pianista Moisés P. Sánchez, artista resident 2023 de l'Ateneu-CMEM de Banyoles

És un dels referents del panorama jazzístic actual i oferirà tres concerts al llarg d’aquest any El pianista i compositor Moisés P.

23/01/2023

Banyoles recupera El Cant de la Sibil·la

Serà escenificat per la companyia banyolina Cor de Teatre i amb el suport de Joventuts Musicals Es farà aquest dissabte al vespre a

20/12/2022

Pepe Reche guanya el II Premi Joventuts Musicals de Catalunya-Ficta Edicions d’Assaig Musical

El músic, investigador i divulgador musical Pepe Reche (1983) ha guanyat la segona edició del Premi d’Assaig Musical impulsat per Joventuts

02/12/2022

Presentada ’Òpera Catalana: Síntesi històrica’, obra guanyadora del I Premi d’Assaig Musical Joventuts Musicals de Catalunya-Ficta Edicions

La llibreria ONA de Barcelona ha acollit la presentació d’Òpera Catalana: Síntesis històrica de Jaume Radigales, llibre guanyador de la

01/12/2022

Kebyart Ensemble torna a l’escenari de l’Ateneu de Banyoles amb una proposta innovadora pel seu II Concert de la Residència Artística

El quartet de saxo interpretarà obres de Mozart, Mendelssohn i Widmann L’Auditori de l’Ateneu de Banyoles acollirà diumenge 25 de

10/11/2022

ETHNO CATALONIA TANCA LA SISENA EDICIÓ RECUPERANT EL RITME D’ACTIVITAT I PARTICIPACIÓ D’ABANS DE LA PANDÈMIA

Centenars de persones han participat als concerts que s’han fet en diferents espais de Banyoles en el marc del festival Ethno Una trentena de

01/08/2022

JM Catalunya i Ficta Edicions convoquen el segon Premi d'Assaig Musical Català

Després de l’èxit de la primera convocatòria, Joventuts Musicals de Catalunya i l’editorial musical i discogràfica Ficta Edicions i

25/07/2022

Banyoles acull del 12 al 15 de juliol el Congrés Internacional de Joventuts Musicals

Banyoles acull del 12 al 15 de juliol el Congrés Internacional de Joventuts Musicals (JMI), organització declarada per la UNESCO com “el moviment

10/07/2022

UNA TRENTENA DE MÚSICS DE 15 PAÏSOS DIFERENTS PROTAGONITZARAN LA SISENA EDICIÓ DE L’ETHNO CATALONIA A BANYOLES

Banyoles acollirà del 24 juliol a l’1 d’agost la residència artística i festival folk internacional present a 30 països Set concerts amb

06/07/2022

El trio Miguel-Bayer-Lai presenta “Tríptic” a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles

El concert s’emmarca en el 28è FEMJazz! i està coorganitzat amb Joventuts Musicals de Banyoles. El trio format per Cristina Miguel (saxo tenor

27/05/2022

Colina, Miralta i Sambeat es reuneixen a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles per a celebrar 15 anys de trajecte musical conjunt

CMS, el trio format per Javier Colina, Marc Miralta i Perico Sambeat celebraran diumenge 1 de maig (19 h, 12 €) a l’Auditori de l’Ateneu

27/04/2022

El pianista Néstor Zarzoso presenta ‘Tangos per a la teva absència’ a l’Auditori de l’Ateneu

El pianista valencià Néstor Zarzoso presentarà dissabte 2 d’abril a l’Auditori de l’Ateneu (20 h, 10 €) el disc Tangos per a la teva

28/03/2022

Kebyart Ensemble obrirà dissabte la residència artística interpretant Glass, Adams i Cage amb la GIO Symphonia

Kebyart Ensemble és una de les formacions més innovadores dels últims anys i amb ampli reconeixement internacional Serà l’estrena absoluta

14/03/2022

L'assemblea general 2022 de Joventuts Musicals de Catalunya se celebra el 12 de març

L'assemblea general ordinària 2022 de la Federació de Joventuts Musicals de Catalunya se celebra el dissabte 12 de març a partir de les 10 h

11/03/2022

L’Ethno Catalonia obre les inscripcions de la sisena edició, que se celebrarà a Banyoles del 24 de juliol a l'1 d'agost

La residència artística i festival folk internacional present a més de 40 països fa una crida a músics d’entre 16 i 32 anys Les

02/03/2022
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més informació
ACCEPTAR